Shopping Cart

You have 0 items

De geschiedenis van de omafiets

Posted by Matrabike on February 05, 2015  /   Posted in Damesfietsen Blog

De geschiedenis van de omafiets

De geschiedenis van de omafiets is erg lang, een type fiets dat iedereen kent en dat nooit uit de mode is geraakt. De afgelopen jaren was de populariteit van deze fiets zelfs ongekend hoog. De omafiets heeft wel een transformatie ondergaan. Hij is tegenwoordig is alle kleuren en uitvoeringen te verkrijgen. Met of zonder versnellingen, met handrem of terugtraprem. Maar hoe is de geschiedenis van de omafiets exact? Hier een kleine les.

De omafiets

In de 19e eeuw werd het type frame van de omafiets bedacht. Het typische kenmerk van de omafiets is het frame, ook wel de damesbocht genoemd. De damesbocht is een frame bestaande uit een rechte onderbuis en een enkelvoudig omhoog gebogen bovenbuis. In het midden zit een klein stuk buis die twee buizen aan elkaar houdt, dit stukje wordt het mannetje genoemd.

Tot het begin van de jaren vijftig was vrijwel elke damesfiets een omafiets. Na deze periode werd het assortiment een stuk uitgebreid met meer geavanceerde fietsten. Dit nieuwe type fiets kreeg meer en uitgebreidere mogelijkheden dan de simpele omafiets. Hierdoor nam de populariteit van de omafiets af en werd deze gezien als oubollig. Hierdoor is de term ‘omafiets’ ontstaan. Doordat de fiets als ouderwets gezien werd, werd dat vaak in verband gebracht met een oma. Vanaf de jaren tachtig maakte de omafiets een terugkeer en de populariteit steeg weer. Vandaag de dag is de omafiets geliefd bij elke doelgroep.

Klassiek model of nieuwe look

Het verschil tussen een klassieke omafiets of een met een nieuwe look zit meer in de technische aspecten zoals het materiaal. Zo werd vroeger het frame van staal gemaakt en tegenwoordig vaak van aluminium en kunststof. Waardoor de omafiets door de jaren heen een stuk lichter is geworden. Daarnaast heeft de omafiets nu vaak naast of in plaats van een terugtraprem handremmen. En ook verschillende soorten versnellingen en zadelmodellen. Genoeg keuzes en luxe voor een plezierige fietsrit!

Comments are closed.