Shopping Cart

You have 0 items

Veilig fietsen op de damesfiets

Posted by Matrabike on January 14, 2015  /   Posted in Damesfietsen Blog

Veilig fietsen op de damesfiets

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, je fietst rustig op je damesfiets over het fietspad en zonder dat je hem aan hoort komen, scheurt iemand plots langs je heen. Je schrikt en bent even de weg kwijt. Misschien val je wel van de schrik of bots je tegen iemand aan. De opkomst van de elektrische fiets zorgt in potentie voor gevaarlijke situaties op de fietspaden. Hoe kun je het best veilig fietsen op de damesfiets? Wederzijds begrip op het fietspad.

Door de komst van de elektrische fiets is het verkeer op het fietspad veranderd. Een elektrische damesfiets kan gemakkelijk een snelheid van veertig kilometer per uur behalen. Te grote snelheidsverschillen op het fietspad kan tot grote ongelukken leiden.

Snelheidslimiet

De afgelopen week is het een enkele keer in het nieuws geweest; er wordt gesproken over een maximumsnelheid op het fietspad. Het invoeren van een maximumsnelheid op de fietspaden zou echter betekenen dat zowel snelle elektrische damesfietsen, racefietsen, ligfietsen als bromfietsen zullen de rijbaan op moeten. Maar ook dat kan ongevaarlijke situaties opleveren.

Wat veilig en onveilig is verschilt echter per situaties. In een drukke binnenstad moet je natuurlijk niet met veertig kilometer per uur rijden. Maar op een zondag ochtend op een rustig fietspad zou een wielergroepje daar veilig hard kunnen rijden. Dan zou een maximumsnelheid geen rol moeten spelen.

Wederzijds begrip

Het vergroten van het wederzijds begrip tussen weggebruikers zou de beste oplossing zijn voor de onveilige wegsituaties. Zowel fietsers, voetgangers als automobilisten zouden meer rekening met elkaar moeten houden. Als je op een snelle elektrische fiets rijdt, en je nadert een moeder met klein kind op de fiets, fiets dan even wat rustiger zodat ze niet van je schrikken. Rijd je in de auto over een smalle weg, en je wilt een scooterrijder inhalen, geef hem dan de ruimte want ze zijn breder dan je wellicht denkt. Als we allemaal wat meer rekening met elkaar houden, en elkaar meer ruimte geven, kunnen we samen werken aan een veiliger verkeer.

Comments are closed.